Przewożenie lodówki – poradnik jak przygotować lodówkę do transportu

maj 2, 2020przeprowadzki0 komentarzy

Przewożenie lodówki to dość uciążliwe zadanie ze względu na gabaryty przedmiotu, jego nieporęczność i znaczną masę. Aby wszystko odbyło się bez zbędnych komplikacji, należy pamiętać o kilku zasadach.

Odpowiednie przygotowanie lodówki

Oczywistym wydaje się, że lodówkę przewozić będziemy bez zawartości. Najracjonalniejszym wyborem będzie stopniowe zużywanie jej zawartości, tak aby w dniu transportu zostało w lodówce maksymalnie kilka produktów, niewymagających szczególnego traktowania.

Do produktów najbardziej wrażliwych na zmianę temperatury należy zaliczyć mrożonki. Jeśli ulegną rozmrożeniu, w większości przypadków nie będzie można ich bezpiecznie zamrozić ponownie. Jeśli jakieś nam pozostaną, należy je zapakować do toreb termoizolacyjnych i przechować w zamrażarce u znajomych lub rodziny do czasu pełnego uruchomienia chłodziarko-zamrażarki w nowym miejscu.

Opróżnioną lodówkę rozmrażamy i co najmniej osuszamy na kilka godzin przed przewożeniem. Najlepiej ją też dokładnie umyć, aby nie zaprzątać sobie tym głowy w miejscu docelowym.

Aby wnętrze lodówki nie uległo uszkodzeniu, wszelkie półki, zarówno szklane, jak i metalowe należy z niej usunąć. Ułatwi to znoszenie i wnoszenie, gdyż lodówka będzie lżejsza. Z wnętrza zazwyczaj nie będziemy musieli usuwać szuflad z tworzywa sztucznego. Dotyczy to zwłaszcza części zamrażarkowej, gdzie pojemniki nie mają zbyt wiele swobody. Warto jednak pamiętać o wyjęciu z lodówki takich drobiazgów jak organizery na jajka czy pojemniczki na kostki lodu. Wyjęte z lodówki elementy transportujemy osobno, np. sklejone taśmą klejącą.

Drzwi lodówki przyklejamy do obudowy przezroczystą taśmą klejącą, aby zapobiec ich otwarciu podczas przewożenia. Brązowa taśma pakowa niestety się do tego celu nie nadaje, gdyż zostawia ślady. Jeśli chcemy, możemy ściśle owinąć lodówkę folią stretchową, co w znacznym stopniu ograniczy ryzyko porysowania wrażliwych powierzchni.

Znoszenie i wnoszenie lodówki

Lodówkę wnosi się w dwie osoby. Osoba znajdująca się niżej dźwiga ciężar lodówki, chwytając za tzw. kryzę, czyli wzmocniony element obudowy u podstawy; osoba znajdująca się wyżej stabilizuje lodówkę, trzymając ją za boki płaskimi dłońmi, aby lodówka zachowała możliwie pionową pozycję. Nie wolno chwytać lodówki za wystające elementy, np. za skraplacz.

Lodówkę znosi i wnosi się tylną częścią skierowaną do schodów. Dopuszczalne są niewielkie odchyły lodówki od pozycji pionowej, zazwyczaj do ok. 75 stopni.

Transport lodówki w pionie i poziomie

Lodówkę należy transportować ustawioną w pozycji pionowej i jest to sposób najbezpieczniejszy, zalecany przez producentów. Należy zadbać o dobre umocowanie lodówki w pojeździe transportowym, aby zapobiec jej przechyłom i uszkodzeniu.

Niezalecane jest transportowanie lodówki na boku, jednak i taka metoda jest możliwa. Komplikacja jest spowodowana dostawaniem się oleju z agregatu sprężarkowego do instalacji chłodzącej. Z racji tego, że często niemożliwe jest stwierdzenie, z której strony lodówki znajduje się strona ssawna agregatu, a z której jego strona tłoczna (ta powinna być do dołu na czas transportu), po przewożeniu lodówki na leżąco i ustawieniu jej w miejscu docelowym, przed uruchomieniem lodówki należy odczekać minimum 12 godzin, a najlepiej 24, aby cały olej, który mógł się przemieścić, miał możliwość ścieknięcia do agregatu.

Zapraszamy do skorzystania z naszych usług. Realizujemy przeprowadzki na terenie całej Polski, a szczególnie Trójmiasta. Pomożemy Państwu bezpiecznie i sprawnie przewieźć mienie z miejsca na miejsce – Sixpak.pl